Όσο επιμελής και αν είναι κάνεις όσον αφορά τη χρήση και τη συντήρηση των υδραυλικών του σπιτιού του, κάποια στιγμή ενδέχεται να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, όπως μία βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας. Είναι πραγματικά αναπόφευκτο γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να είστε πάντα προετοιμασμένοι για κάποιο έκτακτο περιστατικό αυτού του είδους. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς μάλιστα είναι οι φραγμένες αποχετεύσεις και σιφώνια, κυρίως στην κουζίνα και στο μπάνιο.
Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και σίγουρα αγχωτικό να βλέπεις την αποχέτευση της κουζίνας να είναι βουλωμένη και να μην έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις σωστά, όπως θα ήθελες, το νεροχύτη για να κάνεις τη δουλειά σου. Επειδή όμως αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς, αλλά παράλληλα και να προληφθεί ως περιστατικό σε μεγάλο βαθμό, ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές, αλλά και αποτελεσματικούς και κυρίως εύκολους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιου είδους καταστάσεων. Σε μεγάλο βαθμό ενδεχομένως και μόνοι σας να μπορέσετε να κάνετε την όποια απαιτούμενη συντήρηση αυτή, αλλά και να επιχειρήσετε να κάνετε κάποια απόφραξη, εφόσον υπάρξει πρόβλημα.
Με τον τρόπο αυτόν θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα και θα επαναφέρετε γρήγορα σε πλήρη λειτουργία την κουζίνα και τον νεροχύτη σας. Ακόμη όμως κι αν χρειαστείτε την επέμβαση κάποιου ειδικού για τη βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας, μην θεωρείτε ότι είναι κάτι που θα σας κοστίσει πάρα πολύ και που θα αργήσει να γίνει. Το βασικό είναι να μην αγχωθείτε ότι κι αν συμβεί.
Γιατί βουλώνουν οι αποχετεύσεις;
Οι αποχετεύσεις και τα σιφώνια της κουζίνας βουλώνουν για διάφορους λόγους. Φυσικά στις περισσότερες φορές, αν όχι σε όλες, υπεύθυνοι είμαστε αποκλειστικά εμείς και ο τρόπος ενδεχομένως με τον οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά το νεροχύτη μας. Ακόμη και χωρίς να το θέλουμε, αφήνουμε πολλές φορές διάφορα αποφάγια από τα πιάτα τα οποία πλένουμε και τα ταψιά ή τις κατσαρόλες, να πέφτουν στο νεροχύτη και να απομακρύνονται προς το σιφόνι και την αποχέτευση.
Ακόμη και τα οργανικά αυτά τρόφιμα πολλές φορές είναι δύσκολο να απομακρυνθούν και να διαλυθούν, ενώ δυστυχώς έχουν τη δυνατότητα και την τάση να συσσωρεύονται στο σιφόνι και στη σωλήνα της αποχέτευσης. Με αυτόν τον τρόπο και με το πέρας του χρόνου μπορούν τελικά να δημιουργήσουν κάποια επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται αντιμετώπιση.
Ανάμεσα στα οργανικά απορρίμματα υπάρχουν κάποια που είναι πολύ σκληρά κι ανθεκτικά, όπως είναι για παράδειγμα τα κουκούτσια από φρούτα και τα κοτσάνια ή οι φλούδες από λαχανικά. Υπάρχουν επίσης και ανόργανα σκουπίδια, πχ. πλαστικά, λάστιχα, χαρτιά κλπ., που ακόμα και σε μικρές ποσότητες μπορούν να μας προκαλέσουν σημαντικό λειτουργικό πρόβλημα στην κουζίνα μας.
Όπως αναφέρθηκε ήδη προηγουμένως, συνήθως το πρόβλημα είναι σωρευτικό. Αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά δημιουργείται σταδιακά με το χρόνο και με την απόθεση καθημερινά μικρών ποσοτήτων από αυτά τα απορρίμματα. Μεγάλη ζημιά κάνουν, επίσης, τα διάφορα λάδια και οι λιπαρές ουσίες που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα στο μαγείρεμά μας. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς έχουμε την κακή συνήθεια ή και την έλλειψη γνώσης ενδεχομένως και το αποτέλεσμα είναι τελικά να πετάμε στην αποχέτευση του νεροχύτη μας το μαγειρικό έλαιο ή λίπος, το οποίο είχαμε χρησιμοποιήσει προηγουμένως στο μαγείρεμα. Θεωρούμε εσφαλμένα ότι επειδή το λάδι είναι υγρό και ρευστό θα μπορέσει να φύγει εύκολα μέσω της αποχέτευσης. Όμως τα λίπη αυτά έχουν την ιδιότητα να στερεοποιούνται και να φράσσουν τις σωληνώσεις, εμποδίζοντας στη συνέχεια τη ροή του νερού. Στερεοποιούνται σε μια συμπαγή μάζα όπως είναι το σαπούνι. Στη συνέχεια είναι πολύ δύσκολο να διαλυθούν εκ νέου.
Όταν λοιπόν τελικά αρχίζει να εμφανίζεται το πρόβλημα με κάποια φραγμένη σωλήνωση, αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε άμεσα με κάποια σημάδια που θα μας δώσει ο ίδιος ο νεροχύτης της κουζίνας μας. Μπορούμε να πούμε ουσιαστικά πως δύο είναι τα πιο κλασικά από αυτά.
Το πρώτο είναι οι διάφορες οσμές που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους από το νεροχύτη και φυσικά μιλάμε για δυσάρεστες οσμές αποτέλεσμα της σήψης. Αυτό σημαίνει πως έχει αρχίσει να πραγματοποιείται η συσσώρευση οργανικών και άλλων ουσιών μέσα στις σωληνώσεις της κουζίνας και με την αποσύνθεση τους δημιουργείται αυτή η δυσάρεστη κατάσταση.
Μία δεύτερη ένδειξη είναι η αδυναμία γρήγορης απομάκρυνσης του νερού από το νεροχύτη. Θα λέγαμε πως υπό κανονικές συνθήκες το νερό θα πρέπει άμεσα να φεύγει από το νεροχύτη όσο δυνατή κι αν είναι η ροή της βρύσης. Με τον καιρό ωστόσο είναι πιθανό να παρατηρήσουμε πως το νερό αρχίζει να ανεβαίνει σε στάθμη στον νεροχύτη, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται πλέον πολύ πιο δύσκολα.
Αυτό μάλιστα συμβαίνει ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποια τάπα στον νεροχύτη, δηλαδή όταν ουσιαστικά η ροή της απομάκρυνσης του νερού στο νεροχύτη είναι ανεμπόδιστη. Βέβαια η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται μόνο στο επίπεδο που μπορούμε να δούμε οι ίδιοι με τα μάτια μας, καθώς το εσωτερικό των σωληνώσεων τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και κατά πάσα πιθανότητα έχουμε ήδη μία βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας.
Συμβουλές για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα
Πραγματικά υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά, ώστε να προλάβουμε οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό κάποια βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τις παγίδες που διαθέτει ο κάθε νεροχύτης όταν πλένουμε τα πιάτα και όταν καθαρίζουμε φρούτα και λαχανικά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμα μέσα στο νεροχύτη (πχ. ψάρια και θαλασσινά, κρέατα και άλλα).
Τα υπολείμματα από τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει κανονικά να συγκεντρώνονται στην παγίδα και να απομακρύνονται πλήρως όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Φροντίστε να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με τη συγκεκριμένη δουλειά και μην αφήνετε ούτε στο ελάχιστο κάποια ποσότητα από τα αποφάγια και τα σκουπίδια να ξεφύγουν προς το σιφόνι και την αποχέτευση.
Μία δεύτερη χρήσιμη και πρακτική συμβουλή είναι να συγκεντρώνετε όλα τα λάδια και τα μαγειρικά λίπη σε ένα ξεχωριστό δοχείο και να μην τα ρίχνετε στην αποχέτευση της κουζίνας. Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες που αναλαμβάνουν την ανακύκλωση των λαδιών και όταν έχετε μία αρκετά σημαντική ποσότητα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους προκειμένου να μας απαλλάξουν από αυτά τα έλαια. Αυτός είναι και ο πιο σωστός οικολογικά τρόπος ν’ απαλλαγείτε από τα έλαια που έχετε χρησιμοποιήσει και τα οποία εκτός του προβλήματος με τα βουλώματα, έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις και στη μόλυνση του πόσιμου νερού και του υδροφόρου ορίζοντα.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα και παντού σε όλη τη χώρα, που αναλαμβάνουν να σας εγκαταστήσουν ακόμη και συγκεκριμένο κάδο συλλογής των χρησιμοποιημένων λαδιών σας, ώστε να μην έχετε διάσπαρτα διάφορα δοχεία με χρησιμοποιημένα έλαια. Στη συνέχεια, η ίδια αυτή η εταιρεία αναλαμβάνει να έρθει στον χώρο σας και να κάνει τη συλλογή των δοχείων.
Μια ακόμη χρήσιμη συμβουλή στο σημείο αυτό είναι να φροντίζετε επίσης να μην ρίχνετε ποτέ ούτε τον καφέ που φτιάχνετε και πίνετε καθημερινά στην αποχέτευση, ειδικά δε εάν πρόκειται για ελληνικό καφέ, ο οποίος ως γνωστόν έχει το κατακάθι που μένει στο κάτω μέρος του φλιτζανιού. Μπορεί να μας φαίνεται ενδεχομένως με μια πρώτη και γρήγορη εκτίμηση πως το κατακάθι αυτό του καφέ διαλύεται εύκολα στο νερό, όμως έτσι ακριβώς όπως κατακάθεται στο φλιτζάνι, μπορεί αντίστοιχα να κατακάτσει και στο σιφόνι και στην κεντρική μας αποχετεύσεις. Αυτό συμβαίνει σε συγκεκριμένα σημεία και στο μέλλον να μας δημιουργήσει κάποια επείγουσα κατάσταση με βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας.
Βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας – Τρόποι αντιμετώπισης των φραγμένων σωληνώσεων στο σπίτι
Πριν σας κυριεύσει το άγχος και αρχίσετε τα τηλέφωνα στους ειδικούς στον χώρο των αποφράξεων, θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν πραγματικά αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας για να διορθώσετε μία περίπτωση με βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας. Σίγουρα δεν έχετε τις δυνατότητες και την εμπειρία, ούτε καν τα εργαλεία ενός εξειδικευμένου συνεργείου αποφράξεων, αλλά εφόσον η κατάσταση είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, μπορείτε να έχετε σημαντική επιτυχία στην προσπάθειά σας αυτή.
Χρησιμοποιήστε άφθονο βραστό νερό
Η πλέον εύκολη και φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να βράσετε μία κατσαρόλα με νερό και να την αδειάσετε στο νεροχύτη της κουζίνας σας. Καλό και επιθυμητό πάντα είναι να μην υπάρχει ήδη νερό στον νεροχύτη. Φροντίστε λοιπόν από πριν, έστω και αν η ροή σε μεγάλο βαθμό έχει περιοριστεί, να αφήσετε το νερό που έχει συγκεντρωθεί ήδη στο νεροχύτη να απομακρυνθεί πριν ρίξετε το βραστό νερό.
Μπορείτε εναλλακτικά με ένα δοχείο να αδειάσετε όσο από το νερό αυτό μπορείτε από τον νεροχύτη σας και να το μεταφέρετε π.χ. στην τουαλέτα ή απλά να ποτίσετε τις γλάστρες σας εφόσον είναι καθαρό. Σε περίπτωση βέβαια αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ρίξτε το νερό στο νεροχύτη σε όσο μεγαλύτερη ποσότητα μπορείτε. Ουσιαστικά χρησιμοποιήστε τη μεγαλύτερη κατσαρόλα που έχετε στη διάθεσή σας η κάποια χύτρα για να βράσετε το νερό.
Ξεβουλώστε με μηχανικό τρόπο το σιφόνι
Στις πιο πολλές περιπτώσεις φραγμένων σωληνώσεων είναι το σιφόνι που έχει βουλώσει και όχι η κεντρική αποχέτευση. Αυτό σημαίνει πως κάποια σκουπίδια και στερεά στοιχεία έχουν μείνει μέσα στο σιφόνι, πολύ κοντά δηλαδή στο νεροχύτη σας. Στις περιπτώσεις αυτές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό καλαμάκι για να σπρώξετε τα απορρίμματα που έχουν συγκεντρωθεί στο πάνω μέρος του νεροχύτη, περνώντας το μέσα από τις τρύπες της εξόδου του νερού. Προσέξτε βέβαια να μη σας μείνει όμως μέσα σε καμιά τρύπα το καλαμάκι και κάνετε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
Μπορείτε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε και κάποια κρεμάστρα ρούχων την οποία δεν χρειάζεστε. Ανοίξτε την κρεμάστρα και δημιουργήστε ένα μακρύ, εύκαμπτο, πλαστικό ή μεταλλικό εργαλείο το οποίο θα επιχειρήσετε μετά να τοποθετήσετε μέσα στις τρύπες του νεροχύτη για να απομακρύνετε ότι υπόλειμμα έχει μείνει μέσα στο σιφόνι, σπρώχνοντάς το ουσιαστικά ή διαλύοντάς το. Επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή σε όλες τις τρύπες του νεροχύτη αρκετές φορές και φροντίστε εφόσον είναι εφικτό να περιστρέφεται την κρεμάστρα μέσα στις σωληνώσεις.
Χρησιμοποιήστε μία βεντούζα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία κοινή βεντούζα ή οικιακό έμβολο όπως είναι επίσης η ονομασία της με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Φροντίστε πριν ξεκινήσετε να κλείσετε με ταινία την τρύπα της υπερχείλισης του νερού κι αν έχετε διπλό νεροχύτη σφραγίστε πλήρως τις εισόδους νερού στην πλευρά εκείνη πριν χρησιμοποιήσετε τη βεντούζα.
Σκοπός στην περίπτωση αυτή είναι να δημιουργηθεί αρκετή στεγάνωση γύρω από το έμβολο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο μόλις τοποθετήσετε τη βεντούζα γεμίστε με αρκετό νερό το νεροχύτη, καλύπτοντας τη βάση της. Βυθίστε και ανασηκώστε τη βεντούζα δυνατά γι’ αρκετές φορές και όταν ακούσετε την αναρρόφηση αφαιρέστε τη βεντούζα και ξεπλύνετε καλά το νεροχύτη με άφθονο ζεστό νερό. Μπορείτε να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και στον άλλο νεροχύτη για να σιγουρευτείτε πως και οι δύο πλευρές έχουν καθαρίσει.
Τα χημικά προϊόντα της αγοράς
Στην αγορά θα βρείτε γνωστά και επώνυμα προϊόντα τα οποία η μητέρα και οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια. Υπάρχουν κατά κύριο λόγο αποφρακτικά σε μορφή σκόνης και κάποια άλλα σε μορφή υγρού ή τζελ. Κάποια από αυτά τα αποφρακτικά λειτουργούν με ζεστό νερό και κάποια άλλα με κρύο. Γενικότερα είναι πάντα πιο επιθυμητή και αποτελεσματική η χρήση του ζεστού νερού, καθώς έχει την ιδιότητα να μαλακώνει τα λίπη και άλλες ουσίες που συσσωρεύονται στις σωληνώσεις.
Παρότι αυτές οι ουσίες είναι σε ικανοποιητικό βαθμό αποτελεσματικές, είναι παράλληλα και επικίνδυνες, τόσο για την υγεία τη δική σας και της οικογένειάς σας, όσο αντίστοιχα και για την λειτουργικότητα των σωληνώσεων σας. Το θέμα είναι πως δημιουργούνται αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να σε καμία περίπτωση ν’ αναπνέετε γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σας προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό.
Το δεύτερο θέμα είναι πως πρόκειται για ιδιαίτερα ισχυρές ουσίες που εκτός των άλλων μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και στις σωληνώσεις, διαβρώνοντας και τρυπώντας τις. Η χρήση τέτοιων ουσιών περιοδικά δεν αποτελεί πρόβλημα. Φροντίστε, ωστόσο, να μην επαναλαμβάνετε τη διαδικασία συχνά και να μην ρίχνετε πολλές δόσεις στο ίδιο σημείο την ίδια στιγμή εφόσον δεν δείτε κάποιο αποτέλεσμα.
Ένα κουτάκι αναψυκτικού κόλα
Αρκετά αποτελεσματικά στην περίπτωση που έχουμε μία βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας είναι τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Πάρτε ένα κουτάκι ή ακόμα και μεγαλύτερη ποσότητα αναψυκτικού πχ. το μπουκάλι του ενάμιση λίτρου και αδειάστε το στο νεροχύτη της κουζίνας. Αφήστε το υγρό εκεί για αρκετά λεπτά ή ακόμη και για ώρες προκειμένου αυτό να δράσει. Ιδανικά μπορείτε να το αφήσετε να δράσει όλο το βράδυ και το πρωί χρησιμοποιείτε και πάλι τον νεροχύτη σας κανονικά. Μπορείτε εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο και προληπτικά, για παράδειγμα αδειάζοντας ένα κουτάκι μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα, το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο.
Ο συνδυασμός με σόδα και ξύδι
Η σόδα και το ξύδι αποτελούν ένας πραγματικά σωτήριο συνδυασμό για όλες τις νοικοκυρές. Πέρα από το γεγονός πως μπορούν να καθαρίσουν δύσκολες βρωμιές, όπως είναι ακόμη και πάλι πει και τα καμένα υπολείμματα στο φούρνο σας, μπορούν αντίστοιχα να χρησιμοποιηθούν και για την απόφραξη το νεροχύτη στην κουζίνα σας Η πιο σωστή μέθοδος είναι μάλλον να ζεστάνετε λίγο ζεστό νερό και αμέσως μετά να ρίξετε μέσα σε αυτό τη σόδα και αμέσως μετά το ξύδι. Στη συνέχεια ρίξετε το υγρό αυτό μέσα στο νεροχύτη σας. Φροντίστε να μην χρησιμοποιήσετε πολύ μεγάλη ποσότητα νερού, όμως αντίστοιχα αποφύγετε να μη χρησιμοποιήσετε καθόλου το νερό (δηλαδή να χρησιμοποιήσετε μόνο σόδα και ξύδι χωρίς νερό). Αυτό το αναφέρουμε γιατί τα υπολείμματα της σόδας ενδέχεται τελικά να μείνουν σε κάποιο βαθμό μέσα στο σιφόνι και να δημιουργήσουν μία στέρεη απόθεση που φυσικά όχι μόνο δεν μας βοηθά, αλλά αντίθετα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση ξεπλύνετε το νεροχύτη της κουζίνας με άφθονο ζεστό νερό για να απομακρυνθεί όλο αυτό το διάλυμα αφού φυσικά το αφήσετε για λίγα λεπτά προκειμένου να δράσει.
Αντιμετώπιση από κάποιον επαγγελματία
Δεν σημαίνει πως η προσπάθειά μας σε προληπτικό και αργότερα σε επεμβατικό επίπεδο θα έχει αποτέλεσμα πάντα. υπάρχουν δύσκολες περιπτώσεις που δυστυχώς δεν μπορούμε τελικά να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσουμε κάποιο ειδικό συνεργείο αποφράξεων και η καλύτερη επιλογή δίχως αμφιβολία είναι οι αποφράξεις Αντωνίου.
Οι άνθρωποι της εταιρίας διαθέτουν την απαιτούμενη πείρα και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να δώσουν λύση ακόμα και σε πολύ δύσκολα προβλήματα. Μιλάμε για την περίπτωση που έχουμε κάποια βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας ή οποιαδήποτε άλλη φραγμένη σωλήνωση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του σπιτιού ή του επαγγελματικού μας χώρου.
Πρόκειται για μία σχετικά εύκολη διαδικασία στα χέρια ενός ειδικού, που επιπλέον δεν πρόκειται να σας κοστίσει πολύ. τα συνεργεία των αποφράξεων Αντωνίου βρίσκονται στο χώρο σας μέσα σε λίγα λεπτά από την τηλεφωνική σας κλήση και εγγυώνται αποτελεσματικές αποφράξεις, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ζημιές και λερωμένος χώρους. Είναι μάλιστα στη διάθεσή σας 24 ώρες την ημέρα 365 ημέρες τον χρόνο, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το κάθε σας αίτημα για βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας, γι’ απόφραξη σωληνώσεων στο μπάνιο κλπ. Η εταιρεία διαθέτει πολλές δεκαετίες πείρα στον χώρο και πολλαπλά συνεργεία σε όλη την Αττική, προσφέροντας τη δυνατότητα για άμεσες λύσεις στον ελάχιστο δυνατό χρόνο απόκρισης.
Οι τιμές για τις αποφράξεις κυμαίνονται στα επίπεδα των 20 με 40 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελούν σοβαρό περιοριστικό παράγοντα, αν σκεφτείτε πόσο χρόνο, πόσο κόπο και χρήματα θα αφιερώσετε με αμφίβολης αποτελεσματικότητας λύσεις και επικίνδυνα χημικά προϊόντα του εμπορίου.